Osteoartrit Kök Hücre

Osteoartrit Kök Hücre

EKLEM SAĞLIĞI-KİREÇLENME-OSTEOARTRIT-KÖK HÜCRE TEDAVİSİ

Eklem Ağrılarına Kök Hücre Tedavisi

Kök hücre vücudun kas, kan, beyin gibi dokularından elde edilir ve daha sonra enjekte edilen yerde çeşitli hücre tipleri olma potansiyeline sahiptir.Son yıllarda kök hücre tedavisi ile kırışık gidermeden omurganın onarımına ve diz hasarlarının tedavisine kadar birçok hastalık tedavi edilebilmektedir. Ayrıca bu tedavi potansiyel olarak Osteoartrit- KİREÇLENME hastaları için de kemiklerin uçlarını örten kıkırdak yapının yıpranması ve kemiklerin birbirine sürtünmesi sonucu ortaya çıkan ağrı, şişlik, sertlik ve hareket kaybı gibi sorunların önüne geçebilmek amacıyla yapılmaktadır.

Kronik bir şekilde diz, omuz ya da kalça bölgesinde bulunan kıkırdak yapılarında meydana gelen problemler nedeniyle eklem ağrısı yaşayan hastalar için kök hücre tedavisi cerrahi olmayan yöntemlerin arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun nedeni hekimin ağrılı dejeneratif rahatsızlıkları olan hastalara kök hücre tedavisini uyguladıktan sonra büyük oranda iyileşme görülmesidir. Rejeneratif tıp özellikle kök hücre tedavisi, ağrı yönetimi ve iyileşme konusunda büyük bir gelişme göstermiştir.. Kök hücre tedavisinin mantığı vücudun kendi dokusundan hücreler elde ederek yine kendi doku ve eklemlerini onarması sonucu iyileşmesidir.Birçoğu semptom ve belirtilerini egzersiz, kilo kaybı ve yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla yönetir. Semptomlar şiddetli hale gelirse total diz protezi yapılarak cerrahi operasyon gerçekleştirilir. Kök hücre tedavisinden önce eklem ağrıları yaşayan hastaların sadece semptomlarının giderilmesine yönelik tedavi veriliyor ve ilaçlar ile hafiflemeyen ağrılar için ise cerrahi operasyonlar tercih ediliyordu.Ancak cerrahiye uygun olmayan hastalar için kök hücre tedavisi alternatif bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.


 

 

Osteoartrit (OA) Kireçlenme

Tıp dilinde dejeneratif eklem hastalığı, dejeneratifartrit ya da osteoartrit (OA) olarak adlandırılan kireçlenme, eklemlerin en sık görülen kronik rahatsızlığıdır. Kireçlenme, her eklemi etkileyebilir ancak çoğunlukla diz, kalça, bel, boyun, başparmak ve diğer parmakların küçük eklemleri ve baş parmağın taban ekleminde görülür.

Eklemlerde, kıkırdak adı verilen sağlam bir materyal her kemiğin ucunu kaplar. Normal eklemlerde kıkırdak, eklem hareketi için yumuşak, kaygan bir yüzey sağlar ve kemiklerin arasında bir yastıkçık görevi görür. Kireçlenme vakalarında ise kıkırdak yapısı aşınma nedeniyle bozulur. Bu yıpranma da ağrıya neden olur. Eklemlerde şişme ve eklem hareketlerinde problemler ortaya çıkar.
Kireçlenme her yaştan insanda görülebilmekle birlikte 65 yaş üstü insanlarda daha sıktır. Yaygın risk faktörleri; artan yaş, obezite, önceki eklem yaralanması, eklemlerin aşırı kullanımı, zayıf uyluk kasları ve genetik yatkınlığı içerir. İki erişkinden birinde yaşamları boyunca diz kireçlenmesi ile ilgili belirtiler gözlemlenir. Dört erişkinden birinde 85 yaşına kadar kalça ekleminde kireçlenme bulguları gelişir. 60 yaş ve üzeri 12 kişiden 1'inde el eklemlerinde osteoartrit vardır.Geçmişte spor yanda kaza gibi sebeplerle eklem yaralanması geçiren bireylerde risk artar. Eklemlere tekrarlayıcı zorlamalara neden olan meslek mensuplarında kireçlenme daha sık görülür. Bazı kişiler genetik olarak yatkındırlar. Doğuştan kemik ya da eklem hastalığı ile doğanlarda da kireçlenme riski daha yüksektirBoyun kireçlenmesi ise daha nadir rastlanan bir durumdur.
 

 

 

Kireçlenme belirtileri nelerdir?


Kireçlenme belirtileri, etkilenen eklemlere ve rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bununla birlikte en sık karşılaşılan belirtiler ağrı ve sertliktir. Özellikle sabahları veya dinlendikten sonra eklemlerde sertlik ve ağrı sık olarak görülür. Etkilenen eklemler, özellikle de uzun süreli faaliyetlerden sonra şişebilir. Belirtiler, aniden ortaya çıkmak yerine zaman içinde yavaş yavaş gelişme eğilimi gösterir. Sık karşılaşılan belirtilerin bazıları şunları içerir:

·         Hareket etmekle azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı,

·         Bir eklem büküldüğünde eklemeden tıkırtı ya da çıtırtı sesi gelmesi,

·         Eklem etrafında hafif şişme,

·         Aktivite sonrasında veya günün sonuna doğru daha da kötüleşen eklem ağrısı.

Kireçlenmede vücudun farklı bölümlerinde ortaya çıkan bazı belirtiler;

Kalça: Kasık bölgesi veya kalçada, bazen de diz veya uylukta ağrı hissedilir.

-Dizler: Diz hareket ettirilirken "gıcırdama" sesi veya "kazıma" hissi oluşur.

-Parmaklar. Eklem kenarında kemik çıkıntı, parmaklarda şişme, hassasiyet ve kızarıklık görülebilir. Baş parmak taban ekleminde ağrı olabilir.

-Ayaklar: Ayak baş parmağının tabanındaki büyük eklemde ağrı ve hassasiyet hissedilir. Ayak bilekleri veya ayak parmaklarında şişlik olabilir.
 


 

Kireçlenme tanısı nasıl konur?


Fizik muayenede etkilenen ekleminizi yakından inceleyerek hassasiyet, şişlik veya kızarıklık ve eklemdeki hareket açıklığını kontrol edİLİR. ayrıca görüntüleme ve laboratuvar testleri de önerebilir. Direk grafi ve MRG kullanılan görüntüleme yöntemleridir. Tanı için kan testi ve eklem sıvısı analizi de yapılabilir.

 

Kireçlenme tedavi yöntemleri nelerdir?


Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete edİLEBİLİR. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir. Eklem içi ilaç enjeksiyonları da tercih edilen tedavi yöntemleri arasında bulunur. Hastalığın uzun vadeli yönetimi çeşitli faktörleri içerir:

·         Ağrı, sertlik ve şişlik gibi belirtileri yönetmek,

·         Eklem hareketliliğini ve esnekliği artırma,

·         Sağlıklı bir şekilde kilo verme,

·         Yeterince egzersiz yapma.

 

Kök Hücre tedavisi ile,osteoartrit (OA) ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta ilerlemesi tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır.

·        Kök hücre ile osteoartrit tedavisi dünya bilim adamlarının üzerinde çalıştığı yeni bir yöntem olarak kabul görmektedir.

·        Kök hücrelerin zarar görmüş hasarlı hücrelere dokunduklarında bu hücrelere dönüşme özelliği vardır, bu nedenle kireçlenme tedavisinde kullanılmaktadır.

·        Verilecek hücre sayısı hastanın yaş ve kilosuna göre belirlenir. Tedavi mezenkimal kök hücre (hastanın kendi yağ dokusu veya kemik iliğinden elde edilen) veya fetal kök hücre kullanarak gerçekleştirilir. Karar hastanın durumuna göre verilir ve 1 seans uygulama ile gerçekleştirilir.

·        Farklı derecedeki hastalarda yaşam kalitesinde genel iyileşme, hastalığın gerilemesinin sağlanması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi alanlarda %88 başarı oranı sağlanmıştır.
 

Hangi Ortopedik Hastalıklarda Kök Hücre Tedavisi Uygulanabilir?

·        Diz, kalça, omuz, el ve ayak bileği eklem kireçlenmelerinde,

·        Kalça, omuz, diz, ayak bileğindeki avasküler nekrozlarda,

·        Menisküs yırtıklarında,

·        Kaynamayan kırıklarda,

·        Kas ve tendon yırtıklarında.

 

Kök Hücre İle Osteoartrit-Kireçlenme Hastalığı Tedavisi

 

Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın var olan durumu ile doğru orantılıdır. Kök hücrelerin zarar görmüş hücrelere dokunduklarında bu hücrelere dönüşme özelliği vardır. hastanın kendi kök hücreleri de uygulanmalıdır. Bu şekilde hastalığın ilerlemesini yavaşlatır, tamamen durdurabilir ve gerilemesini sağlayabilir. Hastalık çok ilerlemiş ise birden fazla kez tedavi uygulanması gerekebilir. Bu hastalığın tedavisi hastanelerin  klinik şartlarında konusunda uzman hekimlerce yapılabilmektedir.

 

 Teorik olarak kök hücre tedavisi kıkırdak gibi vücut dokularında meydana gelen bozulmalara karşı onarma ve hasarı yavaşlatmaya yardımcı olmak için vücudun kendi iyileştirme mekanizmasını kullanır. Tedavi ile hekimler hasarlı kıkırdağı onarmayı, iltihabı ve ağrıyı azaltmayı, protez ameliyatı ihtiyacını önleme ve geciktirmeyi hedeflemektedir.
 

Eklem ağrılarını yok etmeye ve azaltmaya yönelik uygulanan kök hücre tedavisi invazif değildir. Bu konuda yapılan çalışmalar kök hücre tedavisinin yan etkilerinin minimum düzeyde olduğunu göstermektedir. İşlemden sonra bazı hastalar geçici olarak ağrıda artış veya eklemde şişlik yaşayabilir. Hastanın kendi hücresi kullanıldığı için ciddi yan etkileri önemli ölçüde azalmıştır. Kök hücreleri toplamanın ve prosedüre uygun bir şekilde işlemenin çeşitli yolları vardır. Kök hücreler ameliyat sırasında veya uygun bir ortamda enjeksiyonla doğrudan ekleme verilebilir. Kök hücre enjeksiyonları uygularken hekim, hücreleri tam olarak hasarlı kıkırdak bölgesine iletmek için ultrason gibi tıbbi görüntüleme yöntemi kullanır.

 

Eklem Hastalıkları İçin Kök Hücre Tedavisi Güvenli Mi?

Kök hücre tedavisinde hastanın kendi hücreleri kullanıldığı için istenmeyen reaksiyon riski minimal düzeydedir. Dolayısıyla eklem hastalıkları için kök hücre tedavisi güvenilir bir yöntem olarak kabul edilir. En sık görülen yan etkiler ise eklemde geçici olarak meydana gelen şişlik ve ağrıdır. Ancak yapılan bazı araştırmalar kök hücre tedavisinin vücutta çeşitli yerlerde tümör oluşumu riskini artırabileceğini öne sürmektedir. Çoğu rejeneratif tedavi yöntemlerinde olduğu gibi bu konuda da uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar geniş bir şekilde devam etmektedir. Ancak şimdiye kadar birçok hastada alınan yanıtlar yüz güldürücüdür.

 

Telefon
WhatsApp
Harita
İnstagram
Youtube