background

Omuz yırtıkları

Omuz yırtıkları

Omuz Kas Yırtıkları Nedir?

Omuz eklemi; humerus (kol), scapula (kürek) ve klavikula (köprücük) adı verilen üç kemikten oluşur. Omuzdaki hareketin esnek olması ve kemiklerin hareket etmesini sağlayan ise kas dokusudur. Omuz eklemini oluşturan bu üç kemik, rotator manşet adını verdiğimiz kaslar ve tendonlarla sarılıdır. Rotator manşet, 4 ana kastan oluşur ve kolun rahatça hareket etmesini sağlar. Kas yırtıkları iki farklı şekilde oluşabilir.
Akut kas yırtılmaları ani hareketler veya kazalar sonucunda meydana gelen yırtılmalardır.
Dejeneratif Kas Yırtılmaları, zaman içerisinde bozulan kas ve dokuların en sonunda yırtılması sonucu oluşan yaralanmalardır. Kemiklerin büyümesi ve düzenli spor hareketleri sonucunda da gerçekleşebilecek olan yaralanmalar yaşlılık sebebi ile de gerçekleşebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Yırtılmalar büyüklüklerine göre ise ikiye ayrılabilir. Parsiyel (kısmi) rotator yırtığı tendonların ve ya kasların tam olarak ayrılmadığını ifade eder. Manşet dokularda tam ayrılma olmadığı için kısmi yırtıkların tedavisi daha kolaydır. Eğer tetkiklerde tendonlarda tam ayrılma gözleniyorsa ve yumuşak doku iki parçaya ayrılmışsa Komplet (tam) rotator yırtığından söz edebiliriz. Özellikle şiddetli ağrı ve hareket kaybı, yırtık olduğunun habercisidir. İlaç , fizik tedavi ve cerrahi gibi çözüm yöntemleri mevcuttur. İlaç ve fizik tedaviden cevap alınamadığı durumlarda cerrahi yoluna gidilir .

Telefon
WhatsApp
Harita
İnstagram
Youtube