background

Donuk Omuz Sendromu

Donuk Omuz Sendromu

Donuk Omuz Sendromu Nedir?

Donuk Omuz Sendromu, ağrı ile başlayan ve sonrasında hareket kısıtlamalarına sebep olan bir hastalıktır. Yangı, donma ve çözüme olmak üzere üç evresi olan bu hastalık doktor kontrolü ve doğru tedavi ile kontrol altına alınır.

Bu sendrom, omuz çevresindeki yapının fonksiyonlarını doğru olarak gerçekleştiremiyor olmasından kaynaklanır.Bununla birlikte tiroid rahatsızlıkları, parkinson hastalığı ve daha önceden geçirilmiş felç (inme) de donuk omuz riskini artırdığı bilinmektedir.

Yangı evresinde omuzdaki ağrı şiddeti çok yüksek olup gece uykudan uyandıracak kadar etkili olabilir. Genel olarak bu evreden ikinci evreye geçiş 1 ila 3 ay arasında seyretmektedir.

Donma evresinde hareket sorunları baş gösterir. Ağrı seviyesi azalırken hareket de onun askine giderek kısıtlanır.

Çözülme evresinde yangı evresinden sonraki 15 ila 24.aylarda görülen evredir. Bu evre içinde hareket kabiliyeti giderek eski haline döner. Ancak çözülme evresini beklemeden bir doktora görünmesi en sağlıklıdır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Donuk omuz tedavisi, tanı konulan hastanın şikâyetlerine ve hasta öyküsüne göre şekillenmelidir. Donuk omuz tedavisinde, cerrahi operasyon en son düşünülen tekniktir. Nadir durumlarda, geçmeyen donuk omuz vakalarının tedavisinde doktor artroskopi ya da farklı cerrahi işlemlerle tedavi yöntemine başvurabilir.

Donuk omuz tedavisinde en sık kullandığımız tedavi yöntemi ise genellikle anti-inflamatuar ilaç, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıdır. Hareket kısıtlanmasının olmadığı 1. ve 3. evrelerde buna fizik tedavi de eşlik edebilir.

Telefon
WhatsApp
Harita
İnstagram
Youtube